středa 27. listopadu 2013

Lezecký kroužek pro děti od 6 do 14 let

Dne 7.1. 2014 od 15:00 do 17:00 můžete navštívit lezecký kroužek a vyzkoušet si lezecké hry a program pod dohledem instruktorky a trenérky Lenky Boháčové.


Od ledna 2014 se bude škola Nadzemí otevírat lezecký kroužek pro děti - KOLIBŘÍCI pro děti od 6 do 10 let a od 10 do 14 let.
https://email.seznam.cz/imageshow/ltKs7QqFl4WD1Q-zlhPakw5CyQ-o_tTA1yu3YQfniUa_EGn6sEYLI-5dMGf66TzzN3VIfyE















Kroužek se bude konat na boulderové stěně Kotelna Brno v areálu Hlubná 2. patro.
(Ve stejném patře je i baletní škola Baláž.)  
Každé úterý od 16:00 do 17:00.

Cena za měsíc 400,-Kč (Máte možnost i jednorázového vstupu nebo jen přijít na návštěvu a podívat se jak kroužek probíhá.)















V kroužku si děti vyzkouší pohybové hry, lezení nad žíněnkami, lezecké hry ve skupině (lezecké honičky, lezení ve dvojicích, přes překážky, se šátkem na očích a jiné). Budeme u nich  rozvíjet všestranost, pohyblivost a obratnost a v neposlední řadě si děti naučí základy lezení a přípraví se na možnost lezení na laně a v přírodě.

Kolibříky povede zkušená trenérka, učitelka a instruktorka Lenka Boháčová.

Přihlášky zasílejte na info@nadzemi.cz nebo na tel: 605917084.



Ing. et Mgr. Lenka Boháčová 

Vzdělání:
2001-2005, Sportovní gymnázium Ludvíka Daňka, Brno, atletika
2005 -2010, Mendelova univerzita v Brně, Ing., lesní inženýrství
2008 -2011, Masarykova univerzita Brno, Bc., trenérství (sporty v přírodě)
2011 – 2013, Masarykova univerzita Brno, Mgr. učitelství TV pro SŠ a ZŠ. 

Rok studium v zahraničí, program Erasmus, Turecko, Antalye, 2011/2012
Pořádání MS v biatlonu 2013, Nové město na Moravě
Pořádání běhu 17. listopadu, Jehnice, 2012
Pomoc Michaelu Svobodovi při pořádání dětského dne pro ZŠ Žabovřesky, 2013
Praxe na ZŠ Bakalovo nábřeží (tělocvik)
Praxe na gymnáziu Slovanské náměstí
Pomoc při organizaci cyklistických závodů Dukly Brno
Pořádáni příměstského tábora pro Sokol Brno I, 2010

Přelezy
Hory
Hara qui pleure, 6c, PP, Sanetch, Švýcarsko, 2013, s Dášou Buchtovou

Skály
Wundern tute, 7a+, OS, Lungern Švýcarsko, 2013
Bitman, 7b, FL, Kalymnos, 2013
Telendos, 7b+, PP, Kalymnos, 2013

pondělí 25. listopadu 2013

Salewa tým v Bolzanu

Od roku 2014 budu fungovat jako trenér Salewa a Wild Country týmu a tak jsem byl pozván do centrály těchto firem v Bolzanu, Itálii.

Spolu se mnou vyrazily i děvčata Klárka Halmo (4.na MČR mládeže) a Kačka Zachrdlová (1. na MČR mládeže 2013) Šéfové českého zastoupení těchto značek Miloš a Gabo nám zajistili parádní zázemí, abychom se mohli věnovat tréninku na místní lezecké stěně a boulderovce a zkusili vyladit formu před koncem sezóny na poslední exhibiční boulderový závod  MEJCUP, který se bude konat tuto sobotu v Brně.

 
I přesto že holky přípravu 2013 nevedly se zaměřením přímo na boulderování, nesměli jsme bouldering opomenout v přípravě - jeho prvky (skoky, struktury, silové kroky) se už běžně vyskytují na závodech v obtížností a není tajemstvím, že se právě zde se bude v budoucnu lámat chleba.

Svoje kvality mladé závodnice ukázaly už na slovenské obdobě Mejcupu VERTIGU, kde v konkurenci těch nejlepších žen z Česka, Slovenska a Maďarska Kačka skončila pátá a Klárka třináctá, což vnímám jak velký úspěch. V Bolzánu nás čekala pro nás naprosto netypická boulderovka s mnoha strukturami, velkými chyty a před připravenými bouldery od stupně A (nejlehčí) po D+ (závodní chlapské pekla).

Ubytovaní jsme byli v samotné centrále Salewy, obroské prosklené budově, která svým zpracováním a střešní solární elektrárnou sklidila mnohá ocenění za ekologicky šetrnou a zajímavou stavbu. Kromě  hotelové části zde jsou sklady, obrovská stěna, kavárna, specializovaný obchod a administrativní část - inu všechno pod jednou střechou, tak to má být.

Dopolední program jsme zahajovali rozlezením na laně do stupně 7b a po pár cestách hurá na boulder. Děvčatů se silové skoky, průtlaky chvilku dostávaly pod kůži a pak už to začaly sklízet až do stupně C+. Já jsem jim sekundoval a díky své délce i někde přebíral vedení (tento styl boulderování miluji) posekal nějaké to Déčko a tak po 3 hodinovém boulderingu jsme byli zbití jak psi.

Pěkně do kantýny na pastu a salát, pokochali jsme se výhledem na okolní zasněžené skalní srázy, prosluněné jablečné sady a všudypřítomné vinice. Aby nám slehlo, tak jsme si vyrazili do Salewa obchodu okouknout nové kolekce a zajímavé produkty, holky následně vytuhly v posteli a tak jsme vyrazili na odpolední trénink bez nich.

O hodinku později už jsme všichni trestali místní cesty na lano. Ale nepřeháněli njsme intenzitu - další den nás čekal společný trénink se Stefanem Scarperim ( druhým nejsilnějším Italským boulderistou. Mistr nám celkem ukázal kde má kanec trenýrky a jeho ladné přelezy D+ neřešitelných boulderů v nás vyvolávaly úžas. Probral jsem s ním jeho tréninkové metody a roční přípravu a příjemně jsme zalezli.

Odpoledne jsme vyrazili do centra Bolzána, kde už na nás číhala všudypřítomná vánoční atmosféra, svařené víno a pečené kaštany. Po večeři v pizzérii a ranním lehkém tréninku jsme vyrazili zpět od Česka. Výlet stál za to, díky!

Stefan v akci:

středa 13. listopadu 2013

Gimme Kraft - kniha



Nedlouho po vydání knihy GIMME KRAFT už mi tato tréninková publikace ohřívala ve schránce. Člověk musí sice pustit chlup - ale je fajn. Hned v úvodu bych chtěl zdůraznit, že se člověk musí vyvarovat chyb, které zdůrazňuje Dave MacLeod v jeho trenérské publikaci - jsme oproti minulosti zvýklí na kvanta cviků, opakování a zaručených návodů a výsledek je ten, že přehlížíme podstatné a základní tréninkové principy bez kterých se ovšem nepodaří bez újmy docílit nejvyššího lezeckého pokroku.

Takže, naučte se stále hledat zpětnou vazbu, ptejte se a přemýšlejte nad tréninkem. Bezmyšlenkovité přejímání cviků z Gimme Kraft z vás Sharmu neudělá!
 
Ke knize: Je rozdělená na kapitoly, které se věnují cvikům na boulderovce, hrazdě, gymnastických kruzích, campusboardu, kolíkové stěně, TRX, bradlům - balančnímu míči  a oblinám. V každé kapitole je pár cviků, u kterých je zdůrazněno, zda jsou pro začátečníky nebo pokročilé a zda jsou na explosilní sílu, komplexní zpěvnění... Kniha je příjemný doplněk a inspirace, zvláště pro boulderisty v přípravných obdobích, může to být pěkný dárek, ale z mého pohledu jde o zásobník cviků, které bez koncepce a plánování jako základ tréninku povedou spíše ke zranění než k výsledkům. Ovšem, jako třešnička na dortu, zpestření k boulderingu, k samotnému lezení je skvělá...

Pár postřehů:
  •  Zdůrazňuje se důležitost tréninku se zátěží. Oukej, ale hlídejte si poměr intenzita - objem. Jinak shoříte v lezeckém pekle. 
  • Trénovat v hlavní období méně lezecky zatěžované svaly - nesmírně důležité i 20% z objemu tréninku.
  • Všichni jsme ztuhlí :) 2x denně strečink (Sakra, polepším se :))
  • Při boulderingu střídání statického a dynamického pojetí na stejném boulderu.
  • I pro práskače speciální trénink nesmí tvořit víc než 40% z celkového objemu - MacLeod hovoří o 70-80% : 20-30% Všichni lezou, LEZOU - lezte taky, Bouldering, skály, stěna.

 Více toho prozrazovat nebudu, čauvec!Čaj

pondělí 11. listopadu 2013

VERTIGO OPEN 2013 - Katty

KIKU VERTIGO OPEN 2013 





































První listopadový víkend se do slovenské Bratislavy sjeli nejlepší bouldristi a bouldristky z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, aby poměřili své síly na KIKU VERTIGO OPENU 2013.
Na přelezení 25 kvalifikačních bouldrů rozdělených do tří obtížností jsme měli čas od 8 ráno do 2 odpoledne, tedy 6 hodin. Bouldry se lezly na flash a byly hodně různorodé, od silových průtlaků přes skoky až po technické pasáže. Mně se podařilo dát 15 topů na 19 pokusů a do finále jsem postupovala ze 7. místa.
Čtyři finálové bouldry se lezly na OS, na jejich topování bylo 5 minut. Ve třech z nich jsem dala zónu na první pokus, v jednom jsem dokonce tečovala top, ale bohužel už po čase. Vybojovala jsem si pěkné 5. místo z celkového počtu asi 50 závodnic.

Závody jsem si moc užila, atmosféra byla úžasná a ze svého výsledku mám velkou radost. Celý rok jsem trénovala obtížnost, ale příští rok polezu bouldry, takže KIKU VERTIGO OPEN pro mě bylo příjemnou ochutnávkou toho, co mě příští rok čeká.

 

 
 
 
Vaše Katty

úterý 5. listopadu 2013

Deska NZ - extrém

Čau, řešil jsem s kluky A Muerte finální podobu desky NZ, kterou jsem navrhnul + vylepšení tj. tlustější základní deska, označení lišt římskými číslicemi a očky na zachytávání gumy, distanční podložky na zmenšení lišt. Je možnost dvou verzí:

Extrém: positivní 3cm(+ distanční destičky na snížení na 2cm), negativní 3cm, negativní 2cm a positivní 1cm + chyt silicone 2/3.

Klasik: positivní 4cm(+ distanční destičky na snížení na 3cm), negativní 4cm, negativní 3cm, pozitivní 2cm + chyt silicone (větší).






































Desku extrém jsem testoval a je důležité zdůraznit, že není vůbec jednoduchá - jednoduchým testem zjistíte, jak jste na tom s otevřeným, polozavřeným úchopem a visem na jedné ruce na středním chytu. Podle výsledku doporučuji zvolit jeden z tréninkových programů, které budou součástí desky. Pro lezce do stupně 8, bude vhodnější zvolit typ Klasik.

Cena díky použitému materálu nebude nejnižší, ale v porovnání s konkurencí ve dřevěných deskách je to stále značka ideál.
Níže je odpověď na zpracování ceny od výrobců:

Čau.
K tomu nacenění. S ohledem na přechod A MUERTE na plátcovství DPH jsme
nuceni plošně zdražit, zvláště výrobu, která je plátcovstvím ovlivněna
nejvýrazněji. Tvůj Simple board "hard verze" by se měla normálně
pohybovat kolem ceny 1750,-. Naceňoval jsem to již s novou koncepcí
dvojité lepené desky (tedy 3cm tloušťky namísto 1,5 cm Tvého prototypu)
kvůli vetšímu "masu" a větší ergonometrii vlivem většího odsazení od
stěny, závitová ocelová očka na gumu atd. Verze "soft" s většíma lištama a

chytem Silicone by byla o cca 50kč dražší. Typy lišt už tak s cenou hýbat
nebudou. Co se týče barev, moření po kusu bude kolem 50kč/kus, pokud jich
 bude více najednou, cena půjde logicky dolů. Pokud se bude jednat o větší
množství Simplů naráz, dalo by se s cenou ještě hýbat. Dík za pochopení!
Zdar a sílu! Venca



















Dále mám ozkoušené používat univerzální pípák gymboss, který si můžete pověsit na šňůrku pod desku nebo si připnout za kalhoty (vibruje, nebo pípá) a zde se dá zakoupit:
http://www.gymboss.cz/ za 470,-Kč
Jsem domluvený, že v případě objednávky více kusů by dala slevu.
















Ideální je sladit barvu GB s barvou mořené základní desky.

Kdybyste zvažovali o koupi: tak mě kontaktujte na info@nadzemi.cz nebo cajj@post.cz
ať se případně může domluvit více lidí a je větší sleva.
Čau Čaj.

Btw: První pohnutky, které mě vedly k sestavení vlastní desky: http://lezecka-skola.blogspot.cz/2013/11/shybovaci-deska-nadzemi.html 
 

pondělí 4. listopadu 2013

Martin Žák

Tým Nadzemí bude příští sezónu podporovat závodníka Martina Žáka z Ostravy. Uvidíme jak se mu


bude podle tréninkového plánu na rok 2014 dařit a držíme palce.

Něco málo o Marťasovi. (mohl by se příště trochu víc rozepsat) :D



















Bydlím v Ostravě, chci lézt těžké a krásné cesty na skalách a občas si zazávodit, lézt jsem začal v roce 2011 a nyní je mojí nejtěžší skalní cestou 8a. bohužel jsem se ještě na skalách moc nerozkoukal, snad budu jezdit příští rok častěji. 

neděle 3. listopadu 2013

Shybovací deska Nadzemí.

No jak začít...když se chceš snažit zlepšit v lezení a nemáš moc času na trénink, tak zákonitě příjde na řadu otázka, že by se mrtvý prostor nad futrama dal zaplnit minimálně pro tebe velice estetickým doplňkem - shybovací deskou.

Tímto nápadem začínají klasické patálie, které pak proškolí zmiňované nadšence v tom, jak tuto taškařici jsou ochotni dotáhnou do konce. Kdysi jsem se bavil na téma shybovaček s nejpovolanějším - Svištěm a docela mě zaskočila glosa, že některým lezcům deska po zakoupení leží ve skříni, neb si ji nedokáží nad futra namontovat. Asi to nebude ojedinělý případ - výrobci desek už prodávají kotvící sady i s návodem, alá IKEA. Pochopitelně, ne každý je MacGyver nebo kutil Tim.
Druhá skupina jsou kumštýři, kteří si veškeré udělátka splichtí sami v dílně a jejich sklepy lemují nejrůznější lezecké tortury: lišty, campusy, stiskostroje - občas dosti nevalné kvality....

Když to shrneme: Desky, které seženete v obchodech jsou fakt dost děsný - (výjma firem, které tomu rozumí AIX, Kameny) najdeš v Hudy jakési bazilišky s ostrýma lištama, dirkama, které ti při prvním visu vythnou šlachz až do podpaží :) a chytů je zde tolik, že ani nevíš kam dřív šáhnout. Navíc lezci, které trénuji, mají doma každý pes jiná ves, rozdílné shybovačky a já musel překopávat a uzpůsobovat každému plány na visy až běda.

Tak jsem si řekl ty tajtrdlíku, přeci nejseš blbej ani mladej, tak něco vymysli. Chtěl jsem něco praktického: né mnoho chytů - jen to, co člověk opravdu potřebuje a bez všech těch chytovacích omáček, které jsou stále k vidění. Za méně peněz, více muziky.

A začal jsem přemýšlet na deskami, které jsem měl už pod rukou:

MOON - shybovačka dobrá, kvalitní, ale malí ostré lišty jsou moc agresivní na prolezlá bříška prstů, co ta dvojdíra uprostřed?
Metolius dřevěnná - Materiál a hlavní  madlo super, ale sériově dělané - díry mají ostřejší hrany ( lepší do 15°), drahé.
Kameny - nejvíce se mi líbila lištová deska, ale raději bych dřevo a tolik nad sebou mi příjde naprosto zbytečných.
Eva Lopez - 10 lišt s rozdíly 2mm? Nedělejte si ze mě kozinu, to jsou vyhozené peníze.
Lapis - super, ale ta cena, stejně jako Beastmakers.
AIX - poměr cena výkon fajn, ale raději dřevo.
Ocún - Využiješ 4 chyty ze 7, zbytečné...

Tak když to shrnu, ano jsou na trhu desky fajné, ale buď drahé (což mi mladí svěřenci moc nepoděkují), nebo špatné a nejsou dřevěnné, což by se mi tuze líbilo.

Já jsem chtěl:
2 chyty na rozehřátí - polozavřený úchop, otevřený úchop
2 střední (polo-otevř)
2 malé (1cm polo, 2cm otevř)
1 chyt na 1 ruku


Dopadlo to tak, že jsem ve spolupráci s kluky z A Muerte poladil kombinaci jejich lišt s malou deskou a chyty - vrtané dřevěné desky jsou moc drahé a často tlačí do šlach. Místo 3 řad chytů jsme museli zredukovat na dvě - škoda, ale deska by byla moc velká, což jsem nechtěl. Jednoruční madlo je jejich silicone 2/3 - ideální na zapojení všech prstů při jednoručním visu, i přesto že ze začátku povrch trochu kouše. Dírky na pomocné šňůrky a pověšení elektronického pípáků se hodí velice a tak jsem dnes doma pozkoušel a je to super.

Budu od kluků objednávat další kousky, tak kdo by měl zájem - napište na info@nadzemí.cz a můžeme si vymodlit hromadnou slevu, k cenám možné doobjednat za zváhodněnou cenu ´pípák Gymboss a bude sestavovat tréninky speciálně na desku, takže před vánoci je to pěkný tip na dárek. Čau Čaj.

Btw: Detaily ohledně ceny vyzjišťuji co nevidět.